İsilik
Bilgi
İsilik genellikle giyeceklerin vücudu sıkı bir şekilde sardığı bölgelerde kırmızımsı benekler ya da pembe şişlikler oluşmasına neden olur. Kollarda, göbek ve göğüs bölgelerinde, alın, göz kapağı, burun, diz kapağı arkası gibi bölgelerde yoğun bir şekilde kendini gösterir. Bebeklerde genellikle popo bölgesinde yoğunlaşır. Üç dört güne kaybolur ancak tekrarlama riski yüksektir.
Sebep
Ter kanallarının tıkanması sonucu, terin derinin üst tabakasına sızması nedeniyle oluşan, kırmızı ya da pembe renkli ve kaşıntılı deri döküntüleridir. İsilik, özellikle yaz aylarında görülür ve genellikle yenidoğan ve süt çocuklarında görülür. Erişkinlerde de görülebilir.
Bakım
-
Tahlil
Öykü ve fizik muayene (özellikle cilt muayenesi) ile tanı konur.
Etken
İsilik, mikroplar tarafından meydana getirilen bir hastalık değildir. Tamamen çocuğun cildindeki yağ dokusu ve ter kanallarıyla ilgili bir durumdur. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Sıcak ve nemli havalarda daha sık meydana gelir.
Tedavi
Bebeğinizde isilik oluşursa öncelikle bebeğinizin giyeceklerini çıkarın, soğumasını ve cildinin hava almasını sağlayın. Daha sonra ılık bir banyo yaptırın ve isilik olan yerleri suyla hafif bir şekilde yıkayın. Özel bir tedavisi yoktur ve genellikle 3-4 gün içinde kendiliğinden geçer.
Risk
Yeni doğmuş bebeklerde görülme olasılığı bir hayli yüksektir. Sarışın ve açık tenli bebekler isilik hastalığında risk grubundadır. Çocuğun kalın ve sıkı bir şekilde giydirilmesi ve naylon içerikli giysiler isilik oluşumunu artırmaktadır. İsilik gelişim riskini azaltmak için, öncelikle onu abartılı bir şekilde giydirmeyin, ağır olmayan ve pamuk kıyafetler tercih edin. Serin yerde uyutun ve uzun süreli doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.