Bilgi
İlk belirti karın ağrısıdır. Hasta şiddetli, yaygın bir sancı duyar, bazen karnına el süremez. Şiddetli karın ağrısı yanından bulantı, kusma, bağırsak hareketliliğinde durma (ileus), safralı kusma, gaz ve dışkı çıkaramama görülür. İdrar azalır, koyu kırmızı bir renk alır. Ateş 39-40°’ye kadar yükselir, nabzın sayısı artar ve kuvveti azalır.
Sebep
Karın boşluğundaki iç organların, bağırsakların üzerini kaplayan zara “periton” (karın zarı), bu zarın iltihaplanmasına da “peritonit” veya karın zarı iltihabı denir.
Bakım
-
Tahlil
Fizik muayene, kan tetkikleri, ayakta direk karın grafisi, karın ultrasonu, gereğinde tomografi, tanısal laparoskopi veya tanısal laparotomi
Etken
Peritonitin en sık nedeni mide veya bağırsak duvarının perforasyonudur, yani delinmesidir. Bağırsak lümenindeki bakteri ve sindirim sıvılarının (asit, safra, gayta içeriği gibi) karın boşluğuna hareket etmesine olanak sağlar. Perforasyon genellikle peptik ülser, apandisit veya divertikülit nedeni ile meydana gelir.
Tedavi
Peritonit ciddi bir tablodur ve eğer tedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Peritonit tanısı fizik muayene ile konur ve hasta acilen hastaneye yatırılır. Neden anlaşılır is acil ameliyata alınır veya neden anlaşılamaz ise tanı amaçlı tedavi gerektirecek bir neden ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Peritonit nedeni bulanamaz ise laparoskopi veya tanı amaçlı laparotomi (karın boşluğu ameliyat ile açılır ve değerlendirme yapılır) gerekebilir. Peritonit tedavisinde bakterileri yok etmek için geniş spektrumlu antibiyotik tedavisi başlanır. Sıvı ve elektrolit kaybını önlemek için damar yolundan uygun sıvı ve elektrolit desteği verilir.
Risk
Mide ülseri, divertikülit, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kolesistit (safra kesesi iltihabı) vs. tanılı hastalar, peritonit gelişimi açısından risk altındadır.

Hastalık Sorgulama Programı